Praktiska tips inför utlandsresan

Det finns mycket att tänka på innan du åker och reser, särskilt vad du måste tänka på när det gäller vad som täcker din försäkring. Din reseförsäkring täcker inte allt, även om vi gärna vill det. Det finns därför saker som du måste tänka på själv och fixa själv innan du åker iväg.

Vad du måste tänka på:

  • Behåll allt av värde i handbagaget. Packa aldrig ner dina värdesaker i ditt stora bagage. Alltså, packa ner sådant som pengar, mobiler, datorer, dyra smycken och liknande i ditt handbagage. Detta är för att du inte alltid har uppsikt över ditt stora bagage och dina värdesaker kan då lätt bli stulna. Om du lämnar värdesaker på hotellrummet, eller andra ställen du inte har uppsikt över, så lås in dem i en säkerhetsbox eller resväska.
  • Gör en anmälan till den lokala polisen. Om du blir bestulen eller överfallen så ska du alltid göra en anmäla till den lokala polisen. Glöm inte att be om polisintyget!
  • Packa inte bilen kvällen före. Även om det känns praktiskt och tidsbesparande att packa bilen kvällen innan avresa, så är det inte smart att göra det. Om bilen står synlig för andra och är synligt full med saker, så är det som att den skriker ”kom och stjäl mitt innehåll!”.
  • Res inte iväg med stora summor pengar. Även om det är bra att ha med sig en del kontanter, så är det inte bra att åka iväg med en stor summa pengar. Ta med dig ditt kort istället. Ta ut kontanter på plats. Försäkringsskyddet för pengar och värdehandlingar är mycket begränsat. Om det finns förvaringsmöjligheter på hotellet så utnyttja det. Kolla dock i förväg hur det ser ut i det land du ska besöka, om de har bankomater som tar emot utländska kort, och om de flesta ställen accepterar kort eller kontanter.
  • Se till att ha rätt regionspärr på ditt kort. Minska risken för kortbedrägerier genom att regionspärra dina kort. Då kommer korten alltid att funka i Sverige, men du kan spärra korten så att de inte funkar i vissa världsdelar eller vissa länder. Du kan även stänga dina kort för internetköp och det gäller över hela världen. Vid internetbanken och mobilappen kan du sedan stänga och öppna spärren.
  • Spärra kortet om du blir av med det. Om ditt kort skulle bli stulet, eller om du blir av med det på annat sätt så spärra kortet direkt och gör en polisanmälan. Du kan spärra ditt kort dygnet runt. Inom Sverige: 08-588 400 11, och från utlandet: +46 8 588 400 11.
  • Spara kvitton. Spara alla kvitton på utlägg som du vill ha ersättning för.
  • Begär läkarintyg. Om du blir sjuk eller skadar dig på resan så anlita en läkare från första dagen. Begär läkarintyg där det tydligt framgår diagnos och läkarens ordination och vila och antal sjukdagar. Spara alla de kvitton på utlägg som du vill ha ersättning för.
  • Svenska ambassader och konsulat kan hjälpa. Om du råkar i svårigheter, till exempel om du förlorar ditt pass, så kan svenska ambassader och konsulat alltid hjälpa dig!

Ta med på resan:

  • Resekort/Servicekort. Resekortet som du fick med i försäkringsbrevet för boendeförsäkringen. Där hittar du även telefonnumret till SOS International. Du kan beställa Resekort/Servicekort på din försäkrings hemsida.
  • Reskort/Servicekort och EU-kortet. Ta med dig Resekort/Servicekort och EU-kortet vid läkarbesök.
  • EU-kort. Om du reser inom EU så ta med dig ditt EU-kort. Det får du via Försäkringskassan och på EU-kortet visar det att du omfattas av svensk sjukförsäkring.