Åk på vandringsresa till Mallorca!

Det blir mer och mer populärt att kombinera en semesterresa med någon form av fysisk aktivitet, och många väljer att vandra på semestern. På en vandringstur kommer du bort från turiststråken och får ta del av naturupplevelser. Du kan kanske vandra genom dungar av olivträd, plocka apelsiner direkt från trädet eller svalka fötterna i kristallklart vatten. Mallorca är med sina höga berg, djupa klyftor och fascinerande klippformationer den perfekta platsen att vandra på. På flera platser på ön kan du hitta fina vandringsleder, som är markerade med skyltar och kartor, så du inte behöver ha en guide med på turen. Vandringslederna är av olika längd och svårighetsgrad, så det finns något för varje smak och konditionsnivå. Du kan också gå på guidade turer, på vilka en lokal guide berättar om naturen på Mallorca. Högsäsong för vandringsturer på Mallorca är vår och höst. Då är det varmt, men inte så varmt så att det blir påfrestande att uppehålla sig en längre tid i solen. Vill du se alternativ för resor, kan du hitta det här.

Tramuntana och Llevant

På Mallorca finns två bergskedjor – Serra de Tramuntana i väst och Serres de Llevant i öst. Bergen i Tramuntana är de högsta, men vid båda bergskedjor finns goda möjligheter till fina vandringsturer.
Llevant-bergen är inte fullt så höga som Tramuntana-bergen, men här finns en vacker natur och många möjligheter till vandringsturer. Vid staden Santanyí hittar du dessutom naturreservatet Parc Natural Mondragó som har ett spännande fågel- och växtliv.

Cabera och Dragonera

Ön Illa de Cabrera är ett av Mallorcas många oförstörda och vackra naturreservat. Ön ligger bland de små klippöar som är belägna något söder om Mallorca. Hela Illa de Cabrera är ett fridlyst område och det krävs tillstånd för att åka dit. Om du följer med på en organiserad båttur, får du vistas på ön i cirka fyra timmar och kan upptäcka bland annat ruinerna av ett gammalt slott, grottor och öns fyr. Här finns många vandringsstigar och utsikten är fantastisk, med vyer över Medelhavet. Den högsta punkten här är 172 meter över havet och den kan nås till fots. Naturreservatet och klippön Sa Dragonera ligger bara cirka 20 minuters båttur från den charmiga fiskebyn Sant Elm, strax norr om Andratx på Mallorcas sydvästra hörn. Ön är faktiskt en del av Serra de Tramuntana-bergskedjan, vilken reser sig från havsbotten för att bilda den bergsrygg som dominerar de västra och norra delarna av Mallorca. Dragonera bjuder på ett imponerande djur- och naturliv. Om man har lust, kan också en dyk- eller simtur omkring ön rekommenderas.

Kängorna betyder allt

När du ska ut på vandring, är du självklart mycket beroende av dina fötter. Därför är dina vandringskängor den absolut viktigaste delen av din utrustning. Titta inte på det lägsta priset eller snyggaste designen. Passformen och komforten är det absolut viktigaste. Känn efter om kängorna ger bra stöd kring anklarna och inte släpper i hälen. Dina tår får inte heller stöta mot kängans tå när du går nedåt på ett sluttande underlag. Köp gärna dina första vandringskängor i en friluftsbutik, såsom Eventyrsport där kundservice kan ge råd om passform och skötsel. Gå in kängorna hemma – det är aldrig en god idé att gå på vandring i splitternya kängor.