Att färdas genom natursköna omgivningar

Det är lätt att bli fart- och hemmablind i flygplansfåtölj och ibland kan det vara skönt att färdas långsammare. Det allt större utbudet av husbilar på vägarna runtom i Europa tyder på att man har insett att de natursköna vägarna har mycket att erbjuda den stressade semesterfiraren. Att färdas efter de natursköna vägarna är ett långsammare sätt att stressa ner och koppla av och allt fler väljer att semestra med bilen som färdmedel.

När man kör bil genom Sverige kan man stanna till och upptäcka så mycket nytt efter de natursköna vägarna. Sveriges mitt med sitt utkikstorn, fjällvärldens milsvida vyer. Zornmuseet och Carl Larssons Sundborn. Det rika utbudet av museer i storstäderna, oupptäckta strandremsor – Sverige har ett oändligt utbud av utflyktsmål och sevärdheter som man missar när man flyger från punkt a till punkt b.

Det är också relativt enkelt att ta sig ut på på den europeiska kontinenten och det är allt vanligare att svenskarna ger sig iväg på bilsemester i Europa. Att köra till Spanien eller Bulgarien är inte längre en avlägsen dröm utan allt fler svenskar gör de bilresorna genom Europa. Antingen tar man bron över till Danmark och åker vidare därifrån eller så tar man någon av färjorna från antingen Göteborg, Helsingborg, Malmö eller Trelleborg. Det finns ett stort antal rutter och vägar över till kontinenten att välja på. Att ta en färja över är en del av äventyret. Att parkera bilen och gå upp för att ta sig en bit mat är ren njutning. Varför stressa?

Man bör dock försöka planera sin rutt då en oplanerad Europaresa kan bli en onödigt dyr historia om man har otur. Vägtullarna är en trist historia. I Frankrike bör man även vara medveten om att småvägarna i de pittoreska byarna ICKE är gjorda för stora fordon. Vill man testa sin körskicklighet ska man absolut ge sig in i en liten fransk alpby. Det finns goda hjälpmedel för att planera sin bilsemester på bästa sätt. Reseplanerare på internet är en genialisk uppfinning. Det kan ju vara trevligt att lämna de bredaste europavägarna och färdas långsamt ibland.