Pilot och flygpersonal – Vilket fackförbund gäller?

Att jobba som pilot och flygpersonal kan kanske ses som spännande, intressant och omväxlande med möjligheterna att resa och se nya ställen. Men det innebär också risktagande och stress då viktiga beslut ska tas som påverkar många människor. Då är det viktigt med bra avtal och bra arbetsgivare.

För att känna sig trygg och vara säker på att man får rätt lön, rätt arbetsmiljö och rätt villkor bör man vara med i facket. Mer information om vad det innebär att vara med i facket finns på fackforbundet.com. Här nedan listas några av de förbund som är valbara för den som jobbar inom flygbranschen.

Fackförbund för piloter

För piloter finns det flera olika fackförbund att välja på. Bäst är att höra sig för med kollegorna och välja samma. Ju fler som tillhör samma fackförbund desto lättare för dem att slåss för er sak. Vilket fackförbund kollegorna valt är troligtvis beroende på vilket flygbolag man arbetar för.

Som pilot kan man bland annat välja:

  • Svenska Pilotförening (SPF) som är medlem i IFALPA och ECA, två av de största internationella organisationerna för piloter. Förbundet har omkring 1700 medlemmar och ett medlemskap kostar mellan 325 – 525kr/månaden.
  • Svenska flygbranschen (SFB) består av åtta bransch- och arbetsgivarförbund för den som arbetar inom transportföretag. De tecknar avtal med Unionen, Svensk Pilotförening, Svenska transportarbetarförbundet, Ledarna och några förbund till.

Fackförbund för flygpersonal

Som flygpersonal gäller samma sak som för piloterna, att det kan vara bra att kolla med kollegorna och höra sig för vilket fackförbund de valt.

Som flygpersonal kan man bland annat välja:

  • Svenska Transportarbetarförbundet ett fackförbund för den som arbetar inom transport som förutom fackligt stöd också erbjuder utbildningar riktade mot branschen.
  • Unionen arbetar för många olika branscher där Service & tjänster är en av dessa. Den som tillhör ett stort fackförbund som detta får också tillgång till många olika typer av medlemsförmåner så som banklån, försäkringar och hemlarm.