Tips inför solsemestern

Det är alltid ett dilemma att åka till tropikerna eller liknande varma destinationer runtom i världen. När man kommer från ett så kallt land som Sverige, så vill man gärna “överkompensera” och smaka på en riktig solsemester i ett land där solen gassar, vilket också innebär att man får tampas med diverse skadedjur, småkryp och irriterande insekter. Framförallt är myggan en gemensam baneman när man åker till varmare länder, där de frodas – och i fallet Afrika som börjar bli en alltmer lukrativ destination för den gemene svensken bär de även med sig livshotande smittor som kan ställa till det rejält. Det är inte ovanligt att drabbas av malaria eller i värsta fall sömnsjuka, även om den genomsnittlige resenären givetvis är vaccinerad och säker på pappret. Men ibland händer det, och även om man inte drabbas av skadliga sjukdomar som resultat av ett myggbett, så är det ändå en olustig nackdel av solsemestern som de flesta vill glömma och slippa oroa sig för.

Det finns otaliga sätt att motverka detta, och var person finner olika sätt att hantera problemet. Vanligaste åtgärden i detta fallet är som kanske bekant att inhandla ett robust och effektivt myggnät som täcker gott och håller mygg ute vid siestan, eller i liknande situationer, men felet många svenskar gör är att köpa ett myggnät från lokala butiker i tropikerna där kvalitén oftast är låg och priset onödigt högt. Det är i nio utav tio fall bäst att bara vara på den säkra sidan och köpa ett myggnät från hemlandet och ta med sig det – ännu bättre om man köpt det sommaren innan så att man inför vintersäsongen, då de flesta flyr till varmare breddgrader, kan garantera att myggnätet man köper är bra och gör sitt jobb på ett adekvat sätt.

Passa därför på att köpa ett myggnät redan nu, innan semestern. Om du är utomlands – skippa att införskaffa det där myggnätet du blir erbjudet av en kringvandrande handlare om det inte råder panik då, förstås. Din plånbok och kropp kommer att tacka dig om du är proaktiv och förutser problemen på förhand, och du kan gott njuta av din solsemester utan myggbett som sällskap.