Ta med mat på flygresan

Är du en person som är beroende av att småäta, äta på specifika tider, eller helt enkelt inte kan hålla dig så fort sötsuget sätter igång? Kanske till och med blir så kallat hangry? En flygresa för den som lätt blir hungrig kanske inte är så lockande då, när en behöver vänta på att bli serverad mat på tider man själv inte har bestämt, eller så räcker plånboken inte till att snacksa så mycket som du behöver.

En annan orsak kan vara att vissa flygbolag inte erbjuder specialkost, eller tycker det är en bra idé att ringa ett dyrt samtal till landet de är stationerade på för att fixa detta, vilket leder till att till exempel vegetarianer får äta ungefär halva delen av maten på grund av köttet.

En orsak kan vara alla de långa väntetiderna: på flygplatsen innan säkerhetskontrollen, efter säkerhetskontrollen, på planet, om planet blir försenat, medan en väntar på väskorna … Det finns många tillfällen under en flygresa som en kan bli hungrig vare sig flygresan i sig är lång eller kort. Men vi har kommit med 7 tips som kan hjälpa dig med detta!

 

Ät ordentligt före och under resan.

 

  1. Ät ordentligt innan du kommer till flygplatsen. Även ifall det kan vara lite mysigt att inkludera en frukost eller lunch på flygplatsen innan planet går, så kan du aldrig med säkerhet veta om du kommer att hinna med detta eller inte. Därför är det en bra idé att se till att äta ett rejält mål mat innan du kommer till flygplatsen.
  2. Att ta med sig mat i handbagaget brukar inte vara några problem, men det blir ett problem om du kommer med flytande föda. Tänk därför på att inte ta med dig flytande föda så som yoghurt eller smoothies. Dessa kan du köpa så fort du kommit igenom kontrollen.
  3. Ta med dig egen mat i handbagaget. Precis som nämnt i punkt 2 så är et en bra idé att ta med sig egen mat, både som räcker innan, på och efter flygresan. Gör till exempel egna mackor med pålägg som håller ett tag, proteinbars som varken tar mycket plats eller väger mycket, frukt som bananer eller äpple osv. Mat och flaskor tar så klart en hel del plats i handbagaget därför är det bra att vara utrustad med en bra ryggsäck eller resväska som rymmer all maten och allt annat som du känner att du behöver ha lättillgängligt på resan. Det finns mängder med resväskor och ryggsäckar på t.ex. Bagsonline för detta ändamål och för annan packning inför resan.

    Rätt resväska i kabinen är ett måste

  4. Drick mycket vatten. På flygplan är det lätt att bli uttorkad, och det är inte alltid som passagerarna blir försedda med mer än en flaska vatten och ett pyttelitet glas med vatten om man frågar om lite mer vatten. Ta därför med ett par flaskor vatten med dig. Självklart så kan du inte ha med dig redan fyllda flaskor innan säkerhetskontrollen, men för att spara pengar är det en bra idé att ta med sig tomma flaskor som du kan fylla på efter säkerhetskontrollen.
  5. För dig som äter specialkost är det extra viktigt att ta med sig egen mat till flygresan, särskilt om det inte har funnits möjlighet att säga till flygpersonalen innan att du till exempel inte äter kött eller endast äter en växtbaserad kost. Flygplansmaten brukar innehålla någon sallad, bröd och efterrätt, men deras största fokus är köttet och det är svårt att bli mätt på bara tillbehören ifall man inte äter köttet. Är man dessutom vegan och vill vara säker på att det inte finns spår av ägg eller andra animaliska produkter är det ännu svårare då innehållet oftast inte står på förpackningen.
  6. Är du allergisk mot någon mat är det även viktigt för dig att förbereda dig med egen mat på planet. Om du är allergisk mot till exempel nötter är det bra att informera flygpersonalen om detta innan så de kan informera passagerna om detta. Andra allagener som till exempel mjölkprotein eller stenfrukter är något som alla inte har koll på, och det är lätt att finnas i maten som erbjuds. Det är därför alltid viktigt att informera detta till flygpersonalen innan så du kan få specialkost, ta med egen mat, och om du är riktigt osäker så be om att få kolla i innehållsförteckning om de produkter de har med sig på planet, det borde dem ha.
  7. Ta med dig handsprit. Ja, det kanske inte kommer att mätta dig när du är hungrig på planet, men det är svårt att tvätta händerna på flyget och flygplatsen så då kan det vara bra att ha med sig en liten flaska handsprit eller tvättservetter. Det får lätt plats i ryggsäcken eller resväskan som har med dig som handbagage på planet.