Resa med barn, en frivillig mardröm

Att resa med barn är något nästan varje förälder får uppleva under sin livstid, och om man frågar nästan varje förälder så kommer de att säga att det är hemskt, som ett helvete, att det är en frivillig mardröm. När de säger ”en frivillig” mardröm så tänker de nog på att det är en mardröm som du frivilligt har valt att få uppleva. Vi tycker också att det är en frivillig mardröm, men när vi säger det så tänker vi inte på en mardröm man frivilligt vill vara inblandad i, vi tänker på en mardröm som man frivilligt skapar. Att resa med barn är behöver inte vara en mardröm, det är föräldrarna som frivilligt eller kanske omedvetet gör det till en mardröm.

 

Barn är komplicerade, de har massor av känslor och upplever nya saker varje dag, därför så gråter de mycket mer, de vill leka mycket mer, sova, skratta, springa och hoppa. Detta kanske är lite jobbigt, speciellt om man reser, men man kan göra det mycket lättare för sig själv genom några enkla tips och tricks:

 

Tips 1: Förbered resan

Alla förbereder ju innan man ska resa, men när man reser med barn så måste man tänka på fler faktorer. En väldigt viktig faktor är tid, om du måste mellanlanda så är det bäst att ta det flyget som har mer än 2h mellan flygen. Du ska resa från Stockholm till Rom och planet mellanlandar i Berlin. Du kan antingen välja ett flyg som åker 1h efter att ni har landat, ett flyg som åker 3h efter att ni har landat eller ett flyg som åker nästa dag. Det bästa flyget att välja om man reser utan barn skulle nog vara 1h, så snabbt som möjligt. Men eftersom man nu reser med barn så måste man tänka på fler faktorer, tid är en av dem.

Det tar mycket längre tid att göra allting när man har med sig barn, allt från att gå av planet, skaffa mat, gå på toa och mycket mer. Därför så är det bättre att vara säker och välja 3h istället för 1h. Även om det skulle ta 1 timma och 15 minuter att göra allt, då skulle ni få behöva vänta i ungefär 2 timmar för nästa flyg, men det är inga problem alls! Barn älskar att utforska nya ställen och uppleva nya saker! Du kan promenera med de runt flygplatsen, kolla på flygplanen, kolla runt i affären och t.om hitta på massor av lekar, 2 timmar är ingenting för ett barn som har kul!

 

Tips 2: Hotellet

 

Nu när flyget är över och ni är i hotellet så är det viktigt att dubbelkolla några saker.

Rumstypen är väldigt viktig, familjerum passar ju såklart familjer bäst, oftast så är det ett rum med en dubbelsäng och 2 st mindre barnsängar. Men ibland så är det inte det, det  kan vara ett rum med 4st singelsängar, om du reser med din fru/ man/ partner så kanske ni föredrar att sova i samma säng och att barnen/ barnet ska sova i sin. Men om ni har en annan relation eller bara helt enkelt föredrar att sova i egna sängar så är det bäst att ha x stycken singelsängar, då är det bäst att kolla med hotellet om de har det, så att ni inte råkar få fel rum. En annan grej som kan vara viktig är vilket håll rummets fönster ligger på, om ett fönster ligger på östra sidan så kan barnen bli väckta av solen när det är soluppgång, och många barn kan inte sova om igen när de redan har vaknat, så om du vet att ditt barn är känsligt mot detta så är det bra att fråga. Ni kan gärna ha med er egna lakan om ni vet att barnen inte kommer att gilla de på hotellet, deras hud kan vara för känsliga mot tyget eller något liknande, man vill inte att de ska ha massor av röda sår när de vaknar.

 

Tips 3: Underhållning

 

Underhållning är väldigt viktigt för barn, om man håller barn underhållda så är de nöjda och man slipper att de är sura och ledsna. Så tänk på att ta med er en bok, leksaker eller gosedjur. Men allt det där kan väga mycket eller ta upp mycket plats, dessutom så kan man tappa bort det och det vill man inte. Lite leksaker och en tablet är perfekt för barnen, det finns hundratals appar som är bra för barn och underhåller dem. Det kan vara roliga spel eller appar som t.o.m lär de saker! Det väger inte heller lika mycket eller tar lika mycket plats! Underhållning är viktigt i både flygplatsen och hotellet.