Barn, elektronik och flygplan

Det har varit svårt att undgå debatten kring elektronik med inbyggda batterier och hur vissa flygbolag ser det som en säkerhetsrisk. Under minst ett par år har den pågått. Många bolag har egna riktlinjer kring hur de vill att man hanterar batteridriven elektronik. Inte sällan gör de informellt skillnad mellan vad som anses vara kända produkter och mindre kända produkter. Hela diskussionen väcktes till liv på nytt när det visade sig att Samsungs Glaxy Note 7 hade allvarliga designfel som resulterade i att batterierna kunde, bland annat, överhettas och kortslutas.

Hela situationen fick många myndigheter att reagera. Särskilt tydligt blev det då amerikanska U.S. Federal Aviation Administration (FAA) och Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (EASA) båda kom ut med särskilda riktlinjer för hur den specifika telefonmoddelen skulle hanteras ombord på flygplan. Många flygbolag förbjöd den helt och hållet på eget initiativ då riskerna ansågs för stora. Allt kulminerade med att Samsung själva valde att dra tillbaka telefonen från marknaden.

Allt detta visar tydligt att det faktiskt finns diverse risker med batteridriven elektronik. När det gäller kända tillverkade så synliggörs problemet oftast och korrigeras av sig själv. Vad som däremot sällan diskuteras är de batteridrivna produkter som inte har lika stor omsättning och kanske därför har problem som inte upptäcks. Då många tar med sig denna sortens elektronik för att barnen ska ha något att leka kan det vara värt att fundera över hur säkra produkterna egentligen är.

Känner du minsta obehag inför detta kan det vara värt att överväga några klassiska icke-elektroniska leksaker på nästa resa. Det finns ett omfattande utbud av traditionella sällskapsspel i miniformat som är väldigt enkla att ta med. Bland andra Lajbansson leksaker säljer många såväl traditionella som moderna spel. Vem minns inte klassikern fyra i rad eller spelet Labyrint där målet är att leda en boll i mål utan att den åker ned i de diverse hål. Det sistnämnda spelet kan så klart bli något utav en omöjlighet om resan kommer med lite turbulens. Oavsett vilket spel som intresserar kan det även bli ett tillfälle att minnas tiden då mobiltelefonen inte var livsviktig. Med lite tur kanske barnen slipper den stress som många av oss bär.