Hjärtstartar-apparat finns på varje flygplan

Att flyga har alltid fått personer att känna en känsla som är blandad skräck med förtjusning. Vissa är så extremt flygrädda att de måste veta och se så att en hjärtstartar-apparat finns tillgänglig på flygplanet. Det är även personer som får sådan extrem ångest vid flygning att de tar sömnpiller för att slippa vara vakna under flygresans gång.

Då kommer den stora frågan och undran av de som inte lider av flygskräck varför vissa känner sådan skräck och panik vid flygningar. Det finns flera teorier där en av dom är att det är en medfödd instinkt som människan har. Människor kan trots allt inte flyga vilket gör oss till landdjur, därav kan tanken och känslan av att flyga orsaka oro och nervositet. Ett tecken på nervositet är ökade hjärtslag vilket i sig kan leda till mer nervositet. Det finns oftast hjärtstartar-apparat på varje flygplan så det är inget som passagerarna behöver oroa sig över.

Trots att statistiken visar att flygning är det säkraste transportmedlet så tar rädslan och paniken överhand. Precis som när en hjort jagas av ett rovdjur. Hjorten tar inte alltid den smartaste vägen och ifall man ser på kan man slå sig på pannan och undra varför hjorten inte tog den andra vägen. Samma är det när vi människor drabbas av panik och en rädsla för sitt liv. Alla hanterar skräck och hemska upplevelser olika varpå vissa förblir tysta och kan inte röra sig medan andra måste ta sig ut och därifrån.

Rädslan som visas vid flygningar kan vara allt ifrån människor som är höjdrädda till att vara rädda för bakterier eller äta offentligt. Det finns många faktorer och bakgrunder bakom en flygrädd person. En av orsakerna är framförallt klaustrofobi som gör att många känner sig instängda och begränsade. Det är även lätt att tänka på vad som skulle hända ifall en person skulle bli akut sjuk på flygplanet eller om någon skulle få en hjärtattack. Alla flygplan är dock utrustade med åtminstone en hjärtstartar-apparat och en första hjälpen låda. Vid varje flygplats finns det även redskap och material vid akut sjukdom.